Ooit kookte ik een ‘omgekeerd’ menu voor een internationaal gezelschap van wetenschappers bij de oprichting van hun interdisciplinaire instituut. ‘Op z’n kop’, want hun onderzoek concentreerde zich op het thema ‘kantelpunten’: cruciale wendingen waarna de dingen nooit meer hetzelfde zijn. Kantelpunten heb je overal: in de natuurkunde, in de geschiedenis en de politiek. Nu het eind van 2021 nadert heb ik het gevoel dat wij, met de corona, de klimaatverandering en de polarisatie ook op zo’n kantelpunt beland zijn. Deze overpeinzingen leiden me naar maandag 13 december. Net als voor de hoogleraren toen, maak ik nu een in alle opzichten ‘omgekeerd’ menu: hartige tarte tatin van gekarameliseerde sjalot met naar keuze bacon of gekonfijte tomaat, en als dessert een parfait van gekonfijte venkel met linzen en sinaasappel. Natuurlijk ook met een stevige salade erbij. Geef je hier op voor maandag 13 december 10.00 uur.