
Ze zijn allebei in 1968 geboren, Sami aan de Arabische kant van Jeruzalem, Yotam aan de joodse kant. Dertig jaar later ontmoetten de Palestijn en de Israëlier elkaar in Londen. Ze deelden hun liefde voor knoflook, granaatappelpitten, olijven, citroen en aubergine, begonnen een restaurant, schreven samen twee kookboeken en legden zo de basis voor het Ottolenghi-imperium. In hun kookboek Jeruzalem (2012) komen al die verschillende werelden samen tot een smeltkroes van spannende smaken. ‘Soms lijkt voedsel de muren tussen bevolkingsgroepen te slechten’, schrijven ze in Jeruzalem. ‘Het vergt een stap in blind vertrouwen, maar we nemen die stap graag en verbeelden ons dat hummus de inwoners van Jeruzalem uiteindelijk bij elkaar zal brengen, als al het andere heeft gefaald.’ Geldt ook buiten Jeruzalem. Maandag 16 oktober op het menu: hummus, pitabroodjes, geroosterde aubergine met yoghurt en couscous. Als klap op de vuurpijl semolinacake met marmelade, appelcompote en yoghurt. Geef je hier op voor maandag 16 oktober 10 uur. Hoofdgerecht € 11,50, toetje € 3.